Tuto vůbec první retrospektivní výstavu děl Václava Kasíka tvoří výběr fotografií, kreseb, skic, ilustrací a plakátů z nesmírně bohatého, dosud nezpracovaného a nezveřejněného rodinného archivu.

Výtvarník a designér Václav Kasík

Václav Kasík, průmyslový designér, grafik, ilustrátor, sběratel historických vozidel a spoluzakladatel Klubu historických vozidel při Národním technickém muzeum se na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století na naší výtvarné scéně úspěšně uvedl v oblasti knižní ilustrace a plakátové grafiky.

Rodák z Obodovky poblíž Kyjeva, který se po letech nucených prací v Německu v roce 1945 přihlásil k repatriaci v Československu, propadl současně kouzlu motocyklů a automobilů. Zařadil se tak k jedinečným a svébytným osobnostem československého automobilového návrhářství.

Širší veřejnosti téměř neznámý

„Na československé designérské scéně setrval Václav Kasík do konce své aktivní dráhy, provázené desítkami pozoruhodných projektů a jen několika realizacemi. To byl úděl designéra, který se v socialistickém Československu rozhodl zasvětit svůj talent, píli a zodpovědný přístup vývoji dopravních prostředků. Oboru, který za sebou v podmínkách našeho znárodněného průmyslu zanechal množství prototypů bez šance na sériovou výrobu. Právě to do značné míry předurčilo Kasíkovi ,kariéru‘ tvůrce širší veřejnosti prakticky neznámého,“ uvedl k osobnosti Václava Kasíka autor výstavy a vedoucí oddělení průmyslového designu NTM Jiří Hulák.

Kromě unikátních designérských studií automobilů Škoda a Tatra z šedesátých let jsou ve výstavě představeny například dva prototypy motocyklů ČZ, vyvíjené ve spolupráci s vynikajícím konstruktérem Františkem Pudilem.