Takzvaný brutalismus, obdivovaná i nenáviděná architektura 60. až 80. let 20. století je bezesporu aktuálním tématem. Jde o stavby, které výrazným způsobem vstupují (nebo měly vstoupit) do obrazu města a které zásadně ovlivňují kvalitu veřejného prostoru kolem sebe. Například je tady obchodní dům Kotva, bývalá Ústřední telekomunikační budova na Žižkově (aktuálně určená k demolici), budova bývalého Federálního shromáždění, hotel Intercontinental, Barrandovský most, stejně jako nedávno zbořený soubor staveb Transgasu. K němu návštěvník může vidět i unikátní video zachycující dekonstrukci budovy.

Exponáty - plány, fotografie a modely, z nichž mnohé jsou vystaveny poprvé, pocházejí í převážně ze sbírky architektury Národní galerie Praha, zápůjčky poskytly Umělecko-průmyslové museum, Galerie výtvarného umění v Chebu, Národní muzeum a řada soukromých osob.

K výstavě, která byla otevřena 3. března, avšak musela být z důvodu mimořádných opatření přerušena, připravila Národní galerie Praha dokument, který nejen výstavu představuje, ale přináší také komentáře odborníků a pohledy do exteriérů. Dokument je k dispozici na: https://www.youtube.com/watch?v=5BAikrezbUc&feature=youtu.be