Do historicky druhého a oficiálně prvního ročníku soutěže Czech Nature Photo přihlásilo 252 českých a slovenských fotografů téměř 1800 snímků. Z nich pak porota vybrala nominace do osmi základních kategorií - Savci, Ptáci, Plazi, Obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Český les, České zemědělství a venkov a Zvířata v lidské péči.

„Letošní ročník byl profesionální, do soutěže dorazily opravdu kvalitní fotografie a porota, která letos měla mezinárodní zastoupení díky fenomenálnímu španělskému fotografovi přírody Javieru Aznarovi, ve velké konkurenci vybírala velmi těžce. Mohu s jistotou říci, že výstava je skvělá,“ uvedla Veronika Souralová, porotkyně letošního ročníku Czech Nature Photo a současně i ředitelka galerie Czech Photo Centre.

Příroda v Praze

Letošní novinkou byla i speciální kategorie Příroda v Praze, kterou vyhlásil Magistrát hlavního města Prahy. „Příroda v Praze je unikátní, krásná a v mnoha ohledech mimořádně cenná i z celoevropského hlediska. A bude jen dobře, upřou-li se na tyto krásné, cenné prvky objektivy profesionálních fotografů,“ vysvětlila radní hl. m. Prahy Jana Plamínková, která soutěži poskytla záštitu.

Její slova dokazují i nominované fotografie pražské kategorie: Jiří Durdík se snímkem „Prosím před lidmi ne“, zachycující vrkající holuby ukrývající se v zákoutí Starého města před pohledy kolemjdoucích, fotografie Petra Kocourka Labutí královna a mlhavé ráno u Vltavy na pražském Janáčkově nábřeží a také snímek krčského muflona u frekventované pražské silnice od Ivana Mikšíka.

Stádo muflonů se v Krči (nejčastěji v areálu Thomayerovy nemocnice) potuluje nejméně 18 let. Je zdrojem potěšení mnoha Pražanů, i když jejich přechody frekventované silnice jsou mnohdy „noční můrou“ řidičů. Jsou ovšem vítaným oživením místního sídliště.

Slavnostní ceremoniál vyhlášení vítězů a předání cen proběhne v galerii Czech Photo Centre 19. dubna 2018.


Další informace o soutěži i výstavě jsou k dispozici na stránkách: https://www.czechpressphoto.cz/cnp/.