23. ročník celostátní soutěžní výstavy Grafika roku 2016 a 22. ročník Ceny Vladimíra Boudníka pořádá Nadace Hollar pod záštitou primátorky hl. města Prahy Adriany Krnáčové a ministra kultury ČR Daniela Hermana a za spolupořadatelství hl. m. Prahy a MČ Praha 1.

Už od roku 1994

Grafika roku je pořádána od roku 1994 a jedná se o celostátní soutěžní výstavu zabývající se soudobou uměleckou grafickou tvorbou v České republice. Každoročně výstava představuje rozmanitou grafickou uměleckou tvorbu české i zahraniční, laické i odborné veřejnosti a upozorňuje na vývojové tendence v tomto uměleckém odvětví.

Cílem Grafiky roku je zprostředkování kontaktů, vytvoření povědomí, vazeb, dialogu a přátelství mezi několika generacemi umělců, kteří se výstavy pravidelně účastní.

Za celoživotní přínos

Cena Vladimíra Boudníka je udělována od roku 1995 jako prestižní ocenění umělcova celoživotního přínosu grafice. Jejím cílem je společenské ocenění umělců grafiků za přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu či formy bez časového a generačního omezení. Čerstvým laureátem je výtvarník Karel Malich.

Ceny v mnoha oborech

V rámci soutěže jsou udělovány ceny v několika kategoriích – velkoformátové grafiky, malé formáty, studentské práce, udělují se také Ceny Simeony Hoškové - zakladatelky Grafiky roku, Cena Kritiky, Cena za tisk z výšky, Cena za tisk z hloubky, Cena za litografii, Cena za serigrafii, Cena za počítačovou grafiku. O cenách rozhoduje vybraná porota sestavená z uznávaných osobností z řad výtvarníků, teoretiků, historiků umění a laureátů.

A právě to nejlepší, co ze soutěže vzešlo, se představuje na výstavě v Clam-Gallasově paláci.

 

Podívejte se na webové stránky: www.hollar.cz