Nejen známky, ale i pohlednice, válečná psaní a další relikvie ze 70 zemí světa nabídne návštěvníkům Světová výstava poštovních známek PRAGA 2018, která oslavuje hned několik významných jubileí: 100. výročí vzniku Československa, 100. výročí vydání první československé známky, 100. výročí založení Poštovního muzea v Praze, 100. výročí ukončení I. světové války a 25. výročí vzniku České republiky.

Je určitě na co se těšit. Uvidíte celou řadu exponátů, mezi nimiž nebude chybět to nejlepší a nejhezčí z filatelistického světa.

Ozdobou výstavy budou Mauritiové a Bombajský dopis

Například zde bude vystavena patrně nejznámější a jedna z nejcennějších známek světa – Modrý Mauritius. V čem spočívá vzácnost známek? Především v poměrně malém množství vydání s nápisem POST OFFICE (poštovní úřad). Později byly vydány obdobné známky, ale již se změněným nápisem POST PAID (poštovné zaplaceno).

Známka Modrý Mauritius byla vydána spolu se známkou červené barvy 20. září 1847 na ostrově Mauricius. Jedná se o vůbec první známky britské koloniální říše vydané mimo vlastní Velkou Británii. Obě varianty nesou podobiznu královny Viktorie.

Modrý Mauritius je obrovsky cenný mimo jiné i tím, že dnes existují pouze čtyři nepoužité a osm použitých exemplářů na celém světě!

Majitelem Modrého a Červeného Mauritia je také jeden Čech. V srpnu 2016 tyhle vzácné exempláře zakoupil za zhruba 100 milionů korun! Český sběratel vlastní i další vzácnost - Bombajský dopis, který je vyfrankovaný dvěma Červenými Mauritii – Post Office. A to je další rarita výstavy PRAGA 2018.

Doprovodná akce

Součástí výstavy PRAGA 2018 budou i doprovodné akce. Tou největší bude prodejní Expo, které se v kongresovém centru hotelu Olympik zúčastní několik desítek poštovních správ, dealerů a aukčních domů z celého světa. K Expu vyjdou speciální vlastní známky (oficiálně emitované Českou poštou), jejichž hlavním motivem je Praha.

Hlavní město Praha je jedním z partnerů této filatelistické události roku.