Třípatrová dopravní hala, největší výstavní prostor Národního technického muzea, je rájem především pro pány a jejich syny, kteří rádi nasávají vůni benzínu, oleje či páry. Není divu, tady se totiž ponoří do světa staré techniky a nechají na sebe promlouvat příběhy vozů, či letounů, které psaly historii…

Britská stíhačka a Masarykova Tatra

Virtuální prohlídka vás seznámí například s britským jednomístným stíhacím letounem Supermarine Spitfire, který patří k výrazným symbolům spojeneckého vítězství ve druhé světové válce. Zajímavé na tomto exponátu je také to, že právě v tomto modelu se v roce 1945 do vlasti vrátili příslušníci 330. perutě RAF.

Na první pohled vás jistě zaujme i Tatra 80 z roku 1935. Jak by ne, právě tímto vodou chlazeným dvanáctiválcem 88 kW jezdil první československý prezident T. G. Masaryk. Vůz pak sloužil i jeho nástupci E. Benešovi.

Hrbouna má NTM od roku 1955

Vaší pozornosti jistě během on-line prohlídky neunikne parní rychlíková lokomotiva 375.007 zvaná Hrboun. Tento stroj postavila během ledna a února roku 1911 První českomoravská továrna na stroje v Praze. 31. března téhož roku pak lokomotiva vykonala technicko-bezpečnostní zkoušku jízdou rychlostí 117 km/h a poté byla zařazena do provozu u Rakouských státních drah.

Stroj dosloužil v Podmoklech, odkud jezdil na spojích v úseku Praha – Děčín. NTM byl Hrboun věnován v roce 1955.

Památný Blériot přímo od Jana Kašpara

Pohled z ochozu vám pak mimo jiné nabídne podívanou na zavěšené letouny, mezi nimiž nechybí originál stroje Kašpar JK – Blériot, se kterým první český letec Jan Kašpar vykonal své dva nejvýznamnější dálkové lety. Poprvé se na delší dobu vzduchem vypravil 13. května roku 1911 – rozhodl se překonat vzdálenost z Pardubic do Prahy. Další trasa památného Kašparova přeletu z 6. prosince roku 1911 pak vedla z Mělníku do pražské Chuchle.

Tento jednosedadlový a jednomotorový stroj, který muzeum získalo přímo od ing. Kašpara, patří mezi místní nejvzácnější sbírkové předměty...

Některé exponáty z dopravní haly NTM si můžete prohlédnout i v naší fotogalerii.