Výstava ukazuje téma bezčasí za uplynulých šedesát let v podání umělců různých generací a estetických vyznání. Chceme je nechat vyznít vedle sebe a spolu – bez dělení na hlavní a vedlejší, to ať každý divák rozhodne za sebe a podle svého,“ uvedl k výstavě jeden z kurátorů Tomáš Glanc.

Výtvarná i multimediální díla

Vystavena jsou díla téměř pěti desítek umělců. Některá z nich jsou u nás k vidění úplně poprvé.

Pestrá přehlídka má široký záběr. Z výtvarných médií jsou zastoupeny malba, kresba, objekty, videa, filmy, instalace – i multimediální, textilie, výšivky, fotografie, záznamy performancí.

Uvidíte klasiky kdysi neoficiálního umění jako je například ruský malíř žijící v Paříži a významný představitel sovětského undergroundu Oskar Rabin. Dalším představitelem je také umělec žijící v New Yorku a zakladatel Moskevského konceptualismu a jediný Rus, který patří do první linie mezinárodních celebrit současného umění Ilja Kabakov, nebo jeden ze zakladatelů a ideových vůdců ruského konceptualismu Dmitrij Prigov, či v Čechách žijící výtvarník Viktor Pivovarov.

Umělci a umělkyně jsou představeni skromným, velmi selektivně voleným počtem děl, záměrně se vyhýbáme ‚množstevní hierarchii‘ – prezentaci proslulých tvůrců prostřednictvím velkého množství artefaktů na úkor těch méně věhlasných,“ dodal kurátor Glanc.

Věčné časy

Už při vstupu do prostoru výstavy návštěvníky překvapí transparent připomínající „věčné časy“ ornamentálních komunistických hesel. Je ale podivně výrazný. Jen tři písmena ruské verze slova „hurá“ mohou totiž nadšeně vyzdvihovat doslova cokoli.

Tak se nechte překvapit a vstupte na výstavu, na níž jednotlivá díla srší nápaditostí, vtipem, uměleckou pronikavostí a myšlenkovou odvahou, jichž je tolik zapotřebí jak v Rusku, tak i jinde na světě.