Boudník totiž objevil metodu strukturální grafiky, kterou si zejména v letech šedesátých (ale i v dalších dekádách) osvojilo nejméně třicet dalších českých a moravských autorů. A někteří ji obohatili o vlastní originální postupy.

Asociace jako tvůrčí metoda

Na jaře roku 1949 Boudník zveřejnil dva manifesty nového směru, který nazval explosionalismus. Popsal ho jako „směr, který povýší každého člena kolektivu na absolutně všemocného člověka“.

Základem explosionalismu je asociace jako tvůrčí metoda. A právě schopnost asociace se Boudník snažil otevírat i u lidí kolem sebe při svých happeninzích v ulicích Prahy, kde se snažil vyvolat v lidech obrazotvornost např. při pohledu na rozpraskanou zeď...

Vrstvení materiálu

O deset let později, v roce 1959, začal Boudník pracovat novou metodou, při níž vrstvil na povrch desky různé materiály (drobné piliny, písek, textil, nitě apod.), fixoval je a otiskoval. Vznikla tak strukturální grafika. Takové dílo se vyznačuje citem pro hmotu a její strukturu, je výtvarně doplněné barvami, které na hmotu nanáší.

Organické pratvary nahradily geometrické kompozice aktivní grafiky. Pro tvorbu se staly důležitými psychické asociace. Na desku přenášel svůj konkrétní stav psychiky, konkrétní pocity a emoce v daném okamžiku.

Odkaz žije dál

Boudník, kterého proslavilo také přátelství s Bohumilem Hrabalem, jenž ho zvěčnil v románu Něžný barbar, zemřel předčasně - v roce 1968 v pouhých 44 letech. Jeho metoda strukturální grafiky však žije dál. Její nevyčerpatelný výtvarný potenciál na výstavě v Hollaru dokládá ukázka tvorby několika umělců současné mladé a střední generace. Návštěvník uvidí unikátní soubor grafik, sestavený výhradně z autorských archívů a ze soukromých sbírek, který doplňují strukturální matrice, bibliofilské tisky a 3-D objekty.

Kromě díla „otce zakladatele“ Vladimíra Boudníka v Galerii Hollar, která je podporována hlavním městem Prahou, vystavuje například Jaroslav Hořánek, Jan Koblasa, Pavel Nešleha, Vladimír Suchánek, Jaroslav Šerých anebo Eva Čapková.

 

Podívejte se na webové stránky: www.hollar.cz