Výstava plná animovaných, kreslířských i rozhlasových vstupů představuje dílo Miroslava Šaška, autora sedmnácti fenomenálních obrázkových knih o světových metropolích a zemích od Paříže, Londýna a Říma, přes Benátky, Mnichov, po New York, Hongkong a Austrálii.

Emigrant a světoběžník Miroslav Šašek v nich zachytil jejich historický obraz i dynamiku moderní doby let šedesátých a počátku let sedmdesátých. Jedinečný koncept knih, pečlivost při sbírání a zpracování námětů a především humor tvoří z díla Miroslava Šaška moderní klasiku a z jejich autora jednoho z našich tří nejproslavenějších světových ilustrátorů.

Kluk ze Žižkova se dostal do světa

Miroslav Šašek se narodil 18. listopadu 1916 v Praze na Žižkově. Vystudoval architekturu a školu kreslení a malování u profesora Otakara Blažíčka. Po studiích kreslil pro noviny, ilustroval řadu knih, se svojí první ženou Jindřiškou navrhovali loutky. V roce 1947 odešel do Paříže na École des Beaux Arts.

Když v Československu převzali moc komunisté, rozhodl se zpátky domů už nevracet. Živil se jako reklamní grafik a architekt, od roku 1951 byl zaměstnán v české redakci Rádia Svobodná Evropa – RFE – v Mnichově.

Ilustrované cestopisy

Roku 1957 se do Paříže vrátil a pokračoval v přerušené práci na turistickém průvodci pro děti.
This is Paris se Šaškovými ilustracemi i textem vychází v nakladatelství Allen v Londýně, brzo poté i v nakladatelství McMillan v New Yorku.

Následují knihy o Londýně, Římě, New Yorku, Edinburgu, Mnichově, Benátkách, San Francisku, Izraeli, mysu Cape Canaveral, Irsku, Hong Kongu, Řecku, Texasu, OSN, Washingtonu D.C., Austrálii a historické Británii. Výtvarník zemřel v roce 1980.

 

Podívejte se na webové stránky: www.villapelle.cz