Snová křehká krása skleněných soch s dokonalou linií lidského těla, oděných do průhledných šatů. Sklo je matné a odráží reálně bohatě řasené látky. Takové jsou exponáty, z nichž se tají dech. Jde o luxusní fenomén v uměleckém zpracování skla.

Ženské tělo jako hlavní téma

Karen LaMonte, výjimečná umělkyně, která žije od konce 90. let v České republice, má ženské tělo jako hlavní téma už od začátku své kariéry. Ženskost, intimitu a další náměty, které ji zajímají, vyjadřuje právě prostřednictvím tavených skleněných plastik.

Ideu šatů z křišťálového skla rozvíjela LaMonte již při studiích. A nenechala se odradit ani těmi, kteří její nápad kritizovali. Nakonec díky zkušenosti sklářů ze severočeského Železného Brodu dokázala své myšlenky realizovat - začala používat techniku tavení skla ve formě, kterou předtím rozvinuli a světově proslavili prof. Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová.

Kimona z keramiky

Na nadčasové výstavě Oděná světlem uvidíte i její další umělecké skvosty. Například na vás ze série kimon z keramiky dýchne kus Japonska, kde výtvarnice sedm měsíců žila a kimona studovala. A jak říká, díky tomu mohla vidět i jiný tvar ženské krásy.

Žena, odvěké téma všech lidských civilizací, se odráží i v její další práci - v zrcadlech s ženskými tvářemi.

Za tajemstvím šatů a zrcadel

V rámci doprovodných programů k výstavě Oděná světlem můžete poodhalit tajemství, která se ukrývají za skleněnými šaty. Pro koho byly modely určeny, jaká byla podoba adresáta, komu patří portréty v zrcadlech? Výstava vyvolává spoustu otázek, na které dostanete možná odpověď při komentované prohlídce.

 

Více informací na www.museumportheimka.cz