Výstava mapuje historii bezpečnostních sborů působících na území republiky od roku 1918 až po současnost. A tak můžete poznat, jak se vyvíjely obleky strážců zákona, jejich odznaky či výzbroj.

Osobní předměty a sešit diktátů

Vystaveno je více než 1 000 exponátů. Objevíte mezi nimi i osobní předměty, které bezpečnostní sbory používaly ke své práci. Ty si pořádně prohlédněte, protože je jen tak jinde neuvidíte. Běžně se totiž nevystavují.

V jedné z vitrín můžete vidět třeba i sešit diktátů. Diktáty nebo četnické povídky patří mezi zajímavosti z doby první republiky. Četnictvo ve své době totiž dostávalo od svého velitele v rámci vzdělávání domácí úkoly...

Dvoutónové píšťalky

A víte, že dřív četníci spolu komunikovali pomocí dvoutónových píšťalek? Tedy jako dnes vysílačkami - používali je třeba v případě, kdy pronásledovali pachatele nebo byla snížená viditelnost a museli se tak navzájem svolávat.

A na co se ještě můžete v Muzeu Policie ČR těšit? Tak třeba na odposlouchávací zařízení nebo vysílačky StB ze šedesátých let v originálních a neobvyklých úpravách...