Potřeba zaznamenávat texty si vynutila vznik knihy a knižní vazby. Vzniklo tak knihařské řemeslo, které mělo vždy velký význam - je to totiž základní nástroj pro šíření vědění.

Výstava v zámeckém areálu odkrývá jeho taje a umění a zároveň navazuje na stálou expozici Řemesla v pořádku, která seznamuje s historií profesního sdružování pražských řemeslníků od středověku po současnost.

Co na výstavě uvidíte?

V pěti výstavních sálech se na výstavě představují autentické předměty knižní i neknižní povahy ze sbírek Muzea hlavního města Prahy a Národního technického muzea.

V hlavní části se vám ukáže především vývoj tisku v českých zemích od jeho počátku až do 19. století, přičemž tato část expozice se zaměřuje především na vybrané pražské tiskaře a tiskárny. Nechybí zde knižní vazby, techniky zdobení knižních desek včetně nástrojů, materiálů a pomůcek, které jsou k tomuto řemeslu potřeba.

Menší část výstavy ukazuje krásně zdobené modlitební knížky, ale i například knížky vandrovní. Jde o dokumenty vydávané ve starém Rakousku-Uhersku tzv. vandrovníkům, což byli vyučení tovaryši, kteří cestovali a pracovali u různých mistrů. Při nástupu do zaměstnání museli knížku odevzdat mistrovi, který ji uložil. Při odchodu se do ní zapisovalo, jak dlouho u mistra pracoval a také další skutečnosti, které vandrovníkům sloužily k jeho prospěchu.

Tvůrčí dílny k výstavě

V rámci výstavy je možnost navštívit i zajímavé výtvarné dílny, kde se naučíte různé techniky, vyrobíte si drobný vánoční obrázek nebo monogram včetně samotného tisku.

Pro nejmenší je připravena dílna na výrobu záložek do knih, tvorba vánočních přání i drobných dárků v kombinaci papíru a skleněných korálků.