Václav Radimský byl tím, kdo seznámil v roce 1899 Čechy s francouzským impresionismem. Po absolvování dvou malířských přípravek ve Vídni a Mnichově se usadil ve Francii. Nyní ho české veřejnosti představuje Galerie hl. m. Prahy v galerijním prostoru Městské knihovny.

Koupil ho i Clemenceau

Od roku 1891 žil v Barbizonu, kde se stal členem místní malířské skupiny. Byl velmi úspěšným a jeho obrazy se ve Francii dobře prodávaly. Potíže nastaly za 1. světové války. Radimský jako občan nepřátelské mocnosti byl internován. Nakonec ho zachránil ministerský předseda Georges Clemenceau. Také on si koupil Radimského obraz.

Slavní přátelé

Mezi jeho známé ve Francii patřily skutečné špičky světového malířství, mimo jiné i Claude Monet, s nímž prý malovali na Radimského loďce. Ostatně na výstavě najdete i obrazy, které s Monetovým dílem výrazně korespondují.

Seznámení s impresionismem

„Radimský byl ve Francii úspěšný. Vystavoval na pařížských salonech, v roce 1894 za obraz Kapradiny (Etudes de Fougères) získal ocenění jako tehdy vůbec nejmladší malíř,“ uvedla kurátorka výstavy Naděžda Blažíčková-Horová. O rok později obdržel medaili v Rouenu a v roce 1900 na Světové výstavě v Paříži. „Svými osmaosmdesáti obrazy vystavenými u Topiče v roce 1899 poskytl české veřejnosti první informace o impresionismu,“ dodala. Časopisy Zlatá Praha, Světozor nebo Volné směry otiskovaly pravidelně reprodukce jeho obrazů.

Dvě stovky obrazů

Na výstavě je soustředěno na dvě stě obrazů, zvláštní důraz je kladen na triptych Pohled na Kolín o grandiózních rozměrech tři krát osm a půl metru. Ten také rozděluje Radimského tvorbu na soubor obrazů, které vznikly ve Francii, a na obrazy, které Radimský namaloval po návratu domů.