Herna souvisí s expozicí Hornictví a Hutnictví a tak jsou zde vystaveny modely rypadla, těžní věže nebo vagony na přepravu uhlí. Další drobné exponáty a sestavené prototypy, které muzeu zapůjčil sběratel Merkuru Jiří Mládek, mohou být inspirací pro práci návštěvníků s touto stavebnicí.

Od roku 1925

Stavebnice se začala vyrábět v roce 1925 v Polici nad Metují a výroba zde běží bez přerušení dodnes. Český patent Jaroslava Vancla byl založen na přesném dodržování rozměrů. Novinkou bylo lakování součástek, takže stavebnice byla přesná a barevná.

Merkur se postupně stal fenoménem, oblíbenou konstrukční hrou, která poskytuje neomezené možnosti pro tvorbu nových řešení a pomáhá rozvíjet technické dovednosti dětí i mládeže.

S Merkurem si „hrál“ i Otto Wichterle

Neobvyklé možnosti využití Merkuru dokládá také světově proslulý vynález způsobu výroby měkkých kontaktních čoček, který uskutečnil chemik Otto Wichterle v roce 1961 právě za pomoci této stavebnice.

Návštěvníci muzea mají možnost si prohlédnout Wichterleho čočkostroj v expozici Chemie kolem nás.

Nejen hrátky se stavebnicí

Zájemci si v nové herně kromě stavění z Merkuru mohou zahrát na počítači interaktivní hru s hornickou tematikou, menší děti potěší např. projekce oblíbených večerníčků a možnost postavit si věž nebo zeď z velkých papírových kostek. Promítá se zde také dokumentární film o historii stavebnice.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ntm.cz