Výstava  poprvé představuje uznávaného sochaře Pavla Opočenského (1954) jen a jen prostřednictvím kreseb barevnými pastelkami. Rovná stovka dosud nevystavených prací na papíře vznikala během posledních tří let.

Najdete tu geometrizující kompozice, které volně vycházejí ze skic ke šperkům a sochařským realizacím, ale i biologické struktury inspirované pozorováním prostřednictvím historických mikroskopů. K principu jádra odkazuje nejpočetnější Nucleus. Cyklus Olympias má lehce erotický podtext a Evoluce se vztahuje k organickému tvarosloví, odvozenému z biologie.

O autorovi

Pavel Opočenský je český sochař, šperkař a designér. Vystudoval SUPŠ v Jablonci nad Nisou a v Turnově, obory zlatník a šperkař. V roce 1979 emigroval do Německa, později do USA.

Po návratu do Čech v devadesátých letech se proslavil inovátorskou prací s tvrdými materiály, jako je žula nebo syenit. Jeho pravděpodobně nejznámějším dílem u nás je pomník bratří Čapků, umístěný na pražském náměstí Míru. Vystavoval také na mnoha místech v Evropě, USA i Jižní Koreji. Obdržel řadu ocenění u nás, v Německu a USA.

 

Podívejte se na webové stránky: www.villapelle.cz