Luxusní stavba inspirovaná francouzským klasicizujícím barokem a zároveň objekt vybavený špičkovými výdobytky dobové techniky je od roku 1945 rezidencí velvyslance Spojených států amerických. A je velmi málo možností tyto vznešené a historií poznamenané prostory opulentního paláce navštívit. Teď do něj máte možnost nahlédnout prostřednictvím fotografií.

Otto Petschek

A jak šel čas s Petschkovou vilou? Známý bankéř a podnikatel si nechal v letech 1925 - 1930 vystavět luxusní rezidenci v Praze-Bubenči. Vila byla navržena židovským architektem Maxem Spielmannem a architektonickou kanceláří Matěje Blechy.

Svůj palác si rodina Petschkova moc neužila. V roce 1931 se do svého domu nastěhovala, ale již o tři roky později Otto Petschek ve věku jedenapadesáti let umírá. O další čtyři roky později celá rodina odchází před nacisty do Anglie.

Další majitelé

Během války se pak v domě usadil velitel německé okupační správy v Praze Rudolf Toussaint. Po osvobození zase vilu krátce využívala Rudá armáda a potom Ministerstvo národní obrany.

V září 1945 si ji pronajal tehdejší velvyslanec USA v Praze a nedlouho poté celý areál Spojené státy americké od Prahy koupily.

Luxusní interiér

Vila měla původně 18 ložnic, 7 koupelen a dále v suterénu, přízemí a dvou patrech 148 různě velkých místností. Na svou dobu objekt disponoval netypickým fitness centrem a ještě větším luxusem v podzemí - 18metrovým bazénem ve stylu římských lázní. 

Přízemí sloužilo společenským příležitostem, první patro pak rodině. Ve druhém patře se nachází sedmipokojový byt. Mezi zvláštnosti patří hudební salon ve stylu Ludvíka XVI. nebo místnost se zrcadlovou stěnou a speciální podlahou pro hodiny rytmiky.

Nenechte si ujít tuto výjimečnou příležitost a nahlédněte do jedinečných míst, která nejsou běžně přístupná.