Fotografka Jolana Havelková tentokrát nevystavuje v Poštovním muzeu svoje snímky, ale velmi zajímavý projekt. Unikátní soubor různorodých uměleckých i jiných vyjádření jsou jejím společným dílem s více než stovkou dalších autorů.

Spontánní akce

Jak tento hromadný projekt vůbec vznikl? Zpočátku spontánní akce začala tak, že umělkyně rozdávala kolemjdoucím na kolínském náměstí vlastní nepoužitelné, z tiskárny špatně vytištěné fotografické pohlednice. Ztratily totiž pro ni původní význam. Pro ostatní se však staly podnětem, inspirací, návodem a podkladem ke vzniku nových výtvorů. A tak výtvarníci, fotografové, novináři, sousedé i lidé nemající umělecké ambice s pohlednicemi naložili podle svého.

Odpovědi a reakce

Výstava tak mapuje všechny reakce a odpovědi na obdrženou šestici stejných černobílých pohlednic od počátku akce, a to celkem za posledních obdivuhodných 24 let.

Osudy a proměny pohlednic, které byly původně určeny k zasílání poštou a k předávání textových i obrazových informací, naznačují tak další varianty komunikace nejen prostřednictvím umění.

A důležité stále zůstává – psané slovo, text, příběh a mnohdy opomenutá poetika korespondence.