Výstava představuje nejrůznější typy hraček hlavně z období první republiky, tedy z dvacátých a třicátých let minulého století. Najdete tu ale i exponáty z doby protektorátu a z poválečného období.

Kabriolet ze Zbrojovky

Hračky jsou z produkce československých firem. Mužští návštěvníci jistě ocení třeba první kovovou stavebnici, dětské modely parních strojů anebo plechových automobilů, jejichž sbírka obsahuje unikátní příklady československých mechanických hraček – osobní auto Sedan nebo závodní model z let 1932–1935 od firmy Heller und Schiller (HUSCH) z Horního Litvínova.

Za zmínku rovněž stojí model osobního automobilu z 30. let od firmy Stella Krnsko s tehdy moderním elegantním designem a kabriolet v neobvyklém tmavě zeleném provedení, vyrobený v letech 1945–1948 brněnskou Zbrojovkou ve Vsetíně.

Pryžové hračky od Baťi

Vaší pozornosti také neuniknou půvabné pohyblivé tancující postavičky, mechanické žertovné hračky na klíček nebo dětské promítačky zvané Laterna Magica – s kolekcí obrázkových pohádek.

Mezi unikáty bezesporu patří první pryžové hračky, které byly v předválečném Československu spojené s proslulou značkou zlínských obuvnických závodů BAŤA, největšího světového výrobce nerozbitných gumových hraček.

Největší část výstavy zabírají autíčka a vláčky, k vidění jsou i hračky určené malým hospodyňkám, jako jsou panenky, pokojíčky, nádobíčko, obchůdky, šicí strojky a kočárky. Většina z nich je i dnes stále funkční.