Moderní exponáty, kterých je tu jen ve stálé expozici na 170, zajímavě kontrastují s bývalým letohrádkem, který ve dvacátých letech 18. století postavil slavný architekt Kilián Ignác Dientzenhofer pro sebe a svou rodinu. Jde o typické letní sídlo vrcholného baroka, jaké si budovaly zámožné aristokratické rodiny. V patře se navíc dochoval mramorový sál, jehož stropy pokryl alegorickou freskou architektův dobrý přítel a kmotr jeho dětí Václav Vavřinec Reiner.

Po rodině architekta vila patřila Buquoyům, kteří ji rokokově přestavěli. Současný název pak nese po rodině průmyslníka Porgese z Portheimu. V dnešní době slouží vila jako galerie, je tu i kavárna a místní park vybízí ke klidné procházce.

Proč právě sklo?

České sklářství bylo vyhlášené už dávno. Ve druhé polovině minulého století vznikl umělecký obor ateliérové sklo, který původní užité umění pozvedl na úroveň umění volného - ateliérové sklo je blízké sochařství. Toto umělecké odvětví se rozvíjelo hlavně v tehdejším Československu, kdy tvořily osobnosti jako Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová, Miluše a René Roubíčkovi, Václav Cigler, Vladimír Kopecký, Jiří Harcuba či František Vízner. A právě díla těchto umělců naleznete ve stálé expozici muzea.

Nač se těšit?

Najdete tu prosvícený monumentální objekt meditativního charakteru Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové doprovázený skleněnými obrazy Dany Zámečníkové, hutní lustr Reného Roubíčka anebo zlatou lebku od Jaroslava Koléška a věnec ze střepů černého skla autorky Kláry Horáčkové. Působivý je odlitek skutečného barokního anděla z křišťálového skla Aleny Matějky.

Mramorový sál, jako hlavní a také nejzachovalejší část interiérů Portheimky, zdobí obří pro tento účel nově sestavený tereziánský ověskový lustr zavěšený pod nádhernou původní stropní malbou Václava Vavřince Reinera. S ním kontrastuje moderní plocha černého zrcadla s objektem Václava Ciglera.

Nejen Češi

Práce českých klasiků ateliérového skla doprovází výběr zhruba třicítky děl zahraničních umělců, často zvučných jmen (Dale Chihuly, H. K. Littleton, Erwin Eisch, Kyohei Fujita, Isabel De Obaldia, Mare Saare, Jeff Zimmer, bratři De La Torre a jiní).

Do 4. listopadu je zde k vidění také výstava nazvaná Oděná světlem. Jde o „skleněné šaty“ americké výtvarnice Karen LaMonte, která absolvovala studium v ateliéru prof. Vladimíra Kopeckého na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Jejím snem bylo zhotovení trojrozměrných šatů z křišťálového skla v životní velikosti – a v Česku svůj sen realizovala pomocí tavení skla ve formě, technice, kterou předtím rozvinula a světově proslavila umělecká dvojice prof. Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová.