„Písňový festival Bratislavská lyra, který si letos připomíná své padesáté výročí, se výrazně zapsal do historie české a slovenské populární hudby a nahlíženo s odstupem času se stal jakýmsi zrcadlem jejích osudů a peripetií,“ uvedl kurátor výstavy Radek Diestler.

K nahlédnutí i zápisky porotců

Výstava nazvaná „Bratislavská lyra. Vzestupy a pády prvního festivalu populární písně v Československu“ ožívá v Popmuseu prostřednictvím desítek fotografií, dokumentů z festivalového štábu, plakátů a dalších materiálů.

Návštěvníky nechá nahlédnout i do zákulisí akce. Součástí expozice jsou totiž také některé zápisky porotců.

Prestiž od samého začátku

Úvodní ročník festivalu, jehož výbor a organizační štáb tvořili především Slováci, se konal v roce 1966 v socialistickém Československu. Akce se setkala s tak mimořádným úspěchem, že si okamžitě vybudovala prestižní místo mezi dalšími evropskými festivaly.

Do Bratislavy nepřijížděli jen domácí interpreti, ale i zahraniční hvězdy, jejichž koncerty byly v době totality raritou. Na festivalu vystoupily například skupiny Beach Boys, Smokie, Opus, účastnili se ho i Stevie Wonder, Boney M., Tota Cutugna, Amanda Lear, Josephine Bakerová či Billy Preston.

Připomínka památného koncertu Joan Beazové

Poslední ročník proběhl v roce 1998 a postupem času se na festival pozapomnělo. V letošním roce, kdy Bratislavská lyra slaví své výročí, však její existenci připomnělo několik projektů. Mimo jiné i výstava v Popmuseu, kde se některé fotografie vrací i k památnému koncertu americké písničkářky Joan Beazové, která 10. června 1989 na festivalu veřejně podpořila Václava Havla a další aktivisty.

Součástí výstavy jsou i samotné Lyry – ocenění, o které každoročně usilovali čeští a slovenští autoři a interpreti napříč generacemi.