Netradičně pojatá výstava vypráví příběh kapely – bývalých studentů a žáků Jedličkova ústavu. Kapela The Tap Tap vznikla před dvaceti lety jako hudební kroužek studentů s různými handicapy, které učil muzikant Šimon Ornest, postupně se ale nadaní amatéři přeměnili v úspěšné profesionální hudebníky, kteří toho dokázali tolik, o čem se většině „normálních“ kapel jen zdá.

Tahle parta hrála na festivalech Colours of Ostrava, Pohoda, Rock for People, na Olympijských hrách v Londýně, koncertovala v Jeruzalémě, Madridu, dobyla Rudolfinum, Státní operu i Národní divadlo. Vydala několik CD, nejnovější se jmenuje Noha na kolejích, a texty pro něj napsali např. Tomáš Belko, Xindl X, Pavel Bělobrádek, Jaroslav Svoboda, Jan Kalina, Jiří Ornest anebo Rudolf Brančovský.

Pozitivní příklad táhne

Na pódiu skvělou atmosféru šíří dvacítka hudebníků, z toho pět profesionálů bez handicapu, kteří hrají na tubu, alt saxofon, bicí soupravu, příčnou flétnu a kytarové klávesy. The Tap Tap ale nejsou jen hudební skupina, jedná se o světově unikátní fenomén práce s lidmi s postižením. Tap Tapové totiž bojují za práva hendikepovaných a sami jsou tím nejlepším pozitivním příkladem zapojení do společnosti.

Hrdinové v nadživotní velikosti

Výstava The Tap Tap v muzeu / Příběh super kapely nabízí jedinečný pohled na tuto hudební skupinu a její členy, kteří jsou skutečnými hrdiny – a jako takové je tvůrci výstavy představují. Zvětšené na piedestalu, avšak zároveň s nadsázkou a humorem, jaké jsou pro super hrdiny příznačné.

Muzikanti a jejich kapelník Šimon Ornest jsou ztvárněni jako sochy v nadživotní velikosti, které jsou kombinovány s intimní výpovědí a studiem pramenů historie. Poznejte The Tap Tap zblízka!