Samostatná výstava věnovaná Tibetu a tibetské kultuře je v Náprstkově muzeu k vidění po více než padesáti letech. Téma expozice je pro českého návštěvníka zajímavé i tím, že zřejmě prvním Evropanem, který do této asijské země zavítal, byl mnich českého původu jménem Odorik. Ten navštívil roku 1328 Lhasu.

Artefakty dosud nevystavené

Na výstavě můžete obdivovat na tři sta předmětů nejen z oblasti centrálního Tibetu, ale z celé oblasti vlivu tibetské kultury, která zasahovala od himálajského regionu po dnešní Čínu a Mongolsko. Navíc většina exponátů ještě veřejnosti dosud ukázána nebyla.

Návštěvníci si tak poprvé prohlédnou třeba zlacenou plastiku bohyně Táry, nádherné chrámové malby, bronzové plastiky či rituální hudební nástroje. Výstava seznamuje také s lidovou náboženskou tvorbou. Představena je i historie Tibetu a tibetské kultury od poloviny prvního tisíciletí n. l. po současnost.

Výstava fotografií

Obraz Tibetu doplňuje panelová výstava na nádvoří muzea, která nabízí snímky českého kameramana Josefa Vaniše. Ojedinělý fotografický soubor pochází z jeho cesty po Tibetu v letech 1954 – 1955 a má jedinečnou uměleckou, etnografickou a historickou hodnotu. Zachycuje totiž Tibet těsně po příchodu čínských vojsk.

Autoři myslí i na děti

Výstavu doplňuje i program pro děti nazvaný „S Ňimou do Tibetu“. Malí návštěvníci si mohou ozdobit model třásněmi a rolničkami, podobně jako to dělají tibetské děti. Nebo na modlitební mlýnky napsat vzkaz či přání. Zapojit se také můžou do soutěže a vyhrát plyšového jaka.

 

Podívejte se na webové stránky: www.nm.cz