Kromě stálých expozic a příležitostných výstav nabízí Národní technické muzeum i další aktivity. Provádí aktivní výzkumy, organizuje semináře a konference a v neposlední řadě pořádá například workshopy pro širokou veřejnost.

Suchá jehla

Tentokrát se pod vedením umělce Tomáše Hřivnáče, který se sám věnuje volné grafice, můžete v rámci workshopu naučit uměleckou grafickou techniku zvanou Suchá jehla.

Poprvé se  tato technika objevila již v 15. století a mistrovská díla díky ní tvořil například německý malíř, grafik a teoretik umění evropského formátu Albrecht Dürer, nebo slavný Rembrand van Rijn, nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec.

Tisk z hloubky

Suchá jehla je nejoblíbenější hlubotisková technika současnosti a nejblíže má k rytině. Provádí se ostrou jehlou, se kterou se ryje kolmo na připravenou kovovou desku, nejlépe měděnou.

Jehla zvedá po obou stranách čar lehce kov a vzniká takzvaný grádek. Ten se neodstraňuje, ale také se velmi rychle při tisku opotřebuje. Vyrytá kresba díky tomu vypadá měkce, má nenapodobitelně sametový vzhled bez ostrého ohraničení linií.

Suchá jehla je oblíbená pro svou nenáročnost, dovoluje zachytit okamžitý nápad spontánně a bez přípravné kresby.