Loutky a jejich tvorba patří k české tradici a jsou vnímány jako náš kulturní poklad. Všechny exponáty, které na výstavě uvidíte, jsou ze sbírky známých sběratelů - výtvarnice Marie Jiráskové a režiséra a dokumentaristy Pavla Jiráska, kteří se loutkám věnují už 30 let.

Rodinná sbírka

Začátek jejich sbírky začal již v polovině osmdesátých let minulého stoleté a dnes je ucelenou kolekcí, která je zaměřena především na rodinné a spolkové divadlo od konce 19. století až do roku 1950.  

A protože valná většina loutkářských artefaktů byla nalezena mnohdy ve značně poškozeném stavu, prošla si většina i restaurátorskou opravou. Jsou mezi nimi loutky vyráběné profesionálně i amatérsky, avšak vždy s láskou k umění, dětem a divadlu a s úctou k řemeslu.

Více než 200 loutek a dalších exponátů

Výstava je rozdělena do dvou částí, z nichž jedna představuje loutky pro dramatický repertoár a druhá speciální loutky pro varietní a kabaretní loutkové divadlo.

V nejstarším oddělení jsou řezbované marionety, které jsou vysoké 70 až 100 centimetrů a jsou vyřezané z lipového dřeva. Mezi nejnovějšími exponáty nechybí ani Spejbl s Hurvínkem, i jim je ale téměř 100 let.

Herny a dílny

Jak se takové loutky „vodí“ si vyzkoušíte v připravených divadelních hernách. Ve stínovém divadle si zase můžete prověřit svůj smysl pro představivost a v tvořivých dílnách si vyrobíte loutku vlastní.

Výstava koresponduje s červnovým čtrnáctým ročníkem Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru a ve vybraných dnech je připraven bohatý doprovodný program.

 

Více informací zde