Tenoristu Karla Buriana znal celý svět - narodil se před 150 lety a byl jedním z největších pěvců své doby. V muzeu si můžete prohlédnout fotografie z operního prostředí, osobní korespondenci, sepsané paměti nebo jeho vlastní libreta.

Slavný tenorista

Burian byl slavný po celé Evropě i v zámoří. Zpíval v pražském Národním divadle, ale především v operních divadlech v Berlíně, Drážďanech či Budapešti. Byl prvním Čechem, který vystoupil v Metropolitní opeře v New Yorku, kde se posléze objevoval častěji, a to i pod taktovkou rakouského hudebního skladatele a dirigenta Gustava Mahlera či italského dirigenta Artura Toscaniniho. Zazářil také po boku světoznámé české operní pěvkyně Emy Destinnové.

Světoví odborníci ho považovali za nejlepšího wagnerovského tenora. Italský operní pěvec a jeden z nejlepších tenorů historie Enrico Caruso o něm dokonce prohlásil: „Burian může zpívat všechno, já jen něco.“

Legendy o Karlu Burianovi

Podle jedné legendy se Karla Buriana pokusila zabít konkurence. Jestli tomu tak je, není ovšem potvrzeno. Faktem je, že se v roce 1920 omylem napil louhu v domnění, že jde o vodu. Téměř tak přišel o svůj hlas. Čtyři roky poté dostal u holiče infekci kůže, na kterou zanedlouho zemřel.

České muzeum hudby

Specializovaná část Národního muzea sídlící v bývalém barokním kostele sv. Máří Magdaleny na malebné Malé Straně je zaměřená na materiály s hudební a instrumentální tematikou. V rámci expozice je zde vystaveno úctyhodných 400 historických hudebních nástrojů mimořádné hodnoty. Konají se zde také krátkodobé výstavy a pravidelné koncerty.