Husa si připomíná celá Evropa

Celá Evropa si letos 6. července připomene 600. výročí úmrtí myslitele, reformátora a kazatele světového významu Jana Husa. V souvislosti s jubileem vznikla v rámci Národních slavností ´Jan Hus – Evropan nové doby´ jednotná celonárodní platforma, která sdružuje všechny akce spojené s výročím na jednom přehledném webu www.janhus600.cz.

Sedmero o pravdě

Iniciativu Národních slavností přivítal i známý český teolog profesor Jakub Schwarz Trojan, emeritní pedagog Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy, jeden z prvních signatářů Charty 77. „Hus se proslavil mimo jiné i svým sedmerem, které zní: ´Proto, věrný křesťane, hledej pravdu, naslouchej pravdě, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, opatruj pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí.´,“ uvedl Jakub S. Trojan.

Od Husa k Palachovi

„Je to pojetí pravdy jako duchovní moci, která osvobozuje k pravému životu nikoliv v ústraní, nýbrž ve všedních starostech a zápasech,“ řekl Jakub S. Trojan k Husově odkazu i pro současnou dobu. Symbolické je, že profesor Trojan, který měl kázání na pohřbu Jana Palacha a který Jana Palacha osobně znal, projevil ochotu mít kázání na připravované bohoslužbě k výročí upálení Mistra Jana Husa v rámci Národních slavností.

Národní slavnosti se budou konat pod záštitou ministra zahraničních věcí ČR Lubomíra Zaorálka a ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka. Partnery slavností jsou mimo jiné Univerzita Karlova, Husitské muzeum v Táboře a British Council. „V dnešní době je odkaz Jana Husa stále aktuálnější, společnost se nachází v některých ohledech v podobné situaci jako v jeho době. Proto by si česká veřejnost Husovu osobnost měla připomínat nejen při příležitosti tohoto výročí,“ říká Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí ČR.