Tahle vzácná expozice je zdarma ve virtuální podobě zveřejněna vůbec poprvé. A má být připomínkou jednoho z nejvýznamnějších barokních rytců 17. století, od jehož narození letos uplynulo 410 let.

Přes 200 grafických listů

Veřejnost tak může z pohodlí domova obdivovat na 200 grafických listů s různými náměty. Například v kategorii „Veduty“ uvidíte Hollarovu Antickou zříceninu – podle Sebastiana Vrancxe, Pohled na kapli svatého Jiřího ve Windsoru, či Předměstí Tangeru s tvrzí od jihozápadu – Afrika.

Rubrika „Zátiší“ vám zase umožní obdivovat různé džbány, kalichy nebo poháry. Námětů portrétů expozice obsahuje nejvíce – pohlédnete zde do tváří žen a mužů mladých i starých, urozených, slavných i neznámých.

Grafiky mnoha námětů

Nechybí ale ani náměty krajin, žánrových výjevů, karikatur, mytologických, historických i politických událostí, dokonce ani lepty věnující se dobové kostýmní tvorbě. Památník národního písemnictví touto cestou zveřejnil i Hollarův autoportrét.

Virtuálně lze spatřit rovněž soubor, který je zastoupen ve fondech tří význačných sběratelů a postav české kultury konce 19. a první poloviny 20. století, jež dosud stály stranou badatelského zájmu - Jiřího Karáska ze Lvovic, Jarmila Krecara z Růžokvětu a Arna Sáňky.

Vrcholem jeho tvorby jsou krajiny a pohledy na města

Václav Hollar je jedním z nejvýznamnějších evropských barokních grafiků a kreslířů. Život zasvětil ryteckému zobrazování harmonických námětů v neklidném válečném období 17. století. K vrcholům jeho tvorby patří krajiny a panoramatické pohledy na města.

Hollar se mimo jiné zabýval grafickými návrhy kostýmů, rytinami hmyzu a mušlí. S oblibou také kopíroval obrazy holandských mistrů, se kterými se seznámil za svého osmiletého pobytu v Antverpách.

Hollarovu on-line výstavu připravil Památník národního písemnictví ve spolupráci se Slovenskou národní galerií v Bratislavě a je první z těch, které ze svých fondů památník plánuje uspořádat. Virtuálně je veřejnosti přístupná až do konce roku.