Galerie, která využívá prostor oken Ústavu dějin umění Akademie věd, byla založena v roce 2012. Od té doby poskytuje pracovníkům ústavu možnost pro realizaci drobných výstavních projektů.

Kouzlo nechtěného

Nyní se zde představuje dokumentační fotografie ze 70. až 90. let 20. století ze sbírky ústavu. Ukazuje kouzlo náhodných detailů. Historická svědectví mohou totiž někdy pobavit. Například, když se do záběru dostane něco, co by tam nemělo být, nějaké zvíře nebo třeba zrovna svatební průvod.

Úkolem dokumentačního fotografa uměleckých děl je maximálně eliminovat takové „parazitní“ prvky, které se do snímku vkrádají. Zkrátka se to ale někdy nepodaří, a tak se taková dokumentační fotografie stane tzv. vícevýznamovou.

Vícevýznamovost fotografií se týká i dokumentačních snímků. Vyplývá často z nemožnosti mít toto médium zcela pod kontrolou. Nebo mít pod kontrolou dobu, která vytváří rámec jak fotografii, tak i fotografovi,“ sdělil k výstavě kurátor Martin Pavlis.

Jak fotografie vznikaly?

Nejčastěji tyto snímky vznikaly na přímou objednávku jako obrazový doprovod vědeckého textu.

Autory jsou až na tři výjimky fotografové v minulosti zaměstnaní právě v Ústavu dějin umění. Mezi nimi jsou například Prokop Paul, Jiří Hampl, František Krejčí a v ústavu stále působící Zdeněk Matyásko.

Neváhejte a přijďte si prohlédnout a porovnat zajímavou minulost v dokumentační fotografii.