Výstava v galerii, jejímž partnerem je hlavní město Praha, představuje malby, kresby, grafiky, ale i sochy českých umělců od války po současnost. Společné téma? Sport.

Výstava ne náhodou  probíhá v rámci olympijského roku a oslavuje české atlety i obyčejné rekreační sportovce. Projekt je volně inspirován knihou Sport je umění Petra Volfa, který je také jedním z kurátorů výstavy.

Fenomén poslední doby

Sport sice inspiruje už od antiky, ale až ve dvacátém a jednadvacátém století se stal fenoménem, jímž se zabývala celá řada významných českých umělců. Od Kamila Lhotáka, Bohumíra Matala, Jiřího Koláře přes Michaela Rittsteina, Jaroslava Rónu až po Františka Skálu, či Krištofa Kinteru.

„Sportuje se nejenom pro radost, ale sport se stává také ideologickým nástrojem a dochází k jeho komercializaci. Umělci tyto proměny sledovali ve větší míře, než by se na první pohled mohlo zdát,“ říká k výstavě Petr Volf.

Od Skupiny 42 po Načeradského cyklisty

Výstava ve svém úvodu představuje díla tří členů Skupiny 42. Kamila Lhotáka a Bohumíra Matala, kteří malovali už od čtyřicátých let obrazy s motivy cyklistů soupeřících na dráze i na silnici. Jiří Kolář je zastoupen kolážemi atletů či gymnastů a plakáty k Mistrovství světa ve fotbale 1982 a tenisovému grandslamovému turnaji Rolland Garos v Paříži 1986.

Na výstavě jsou k vidění i monumentální plátna Jiřího Načeradského, který na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století maloval běžce, cyklisty, fotbalisty nebo krasobruslaře.

Brázdovi automobiloví závodníci

Důležitou roli v uměleckém ztvárnění sportu sehrály automobilové a motocyklové závody, které fascinovaly řadu autorů. Obrazy ze série Závodníci od malíře Pavla Brázdy svým osobitým rukopisem a barevností předznamenávají pop-art v českém prostředí. Výtvarník Theodor Pištěk dokonce sám úspěšně závodil a jeho hyperrealistické malby vycházejí z dokonalé znalosti prostředí: triptych Sbohem mládí patří k vrcholům jeho tvorby.

Výstava představuje na ploše celkem 1230m2 díla šedesáti českých umělců z období od roku 1945 do současnosti. Vedle maleb a soch jsou na ní zastoupeny také instalace, koláže a kresby známých i méně známých tvůrců. Společným jmenovatelem je vždy sport.

 

Podívejte se na webové stránky: www.dox.cz.