Výstava Daisy Mrázkové  (1923 – 2016) ve Ville Pellé se věnuje její ojedinělé tvorbě dětských knih, které nejen ilustrovala, ale i psala a převážně i sama graficky upravovala. Zná a miluje je již několikátá generace dětí – kdo by neznal tituly jako Haló, Jácíčku nebo Můj medvěd Flóra?

Autorka dětské knihy tvořila nejprve pro svoje děti, a tak mají kouzlo osobního vztahu. V příbězích Daisy Mrázkové promlouvají i skály, oblaka, vše co svět obsahuje, zároveň v nich ale ožívají a domáhají se svého výrazu i barva, čára, či voda akvarelu.

O autorce

Daisy Mrázková, rodačka z Prahy, studovala na Uměleckoprůmyslové škole u prof. Antonína Strnadela v letech 1943-1944 a byla členkou Umělecké besedy. Podporou malířce byli přátelé výtvarníci Václav Boštík, Jan Křížek, Václav Bartovský a hlavně pak její muž Jiří Mrázek.

Vycházela ale také z anglické tradice dětské literatury, z příběhů Matky Husy anebo Alenky v říši divů.

Současná výstava v galerii Villy Pellé, jejíž činnost podporuje hlavní město Praha, představuje jak Mrázkové ilustrace, tak její volnou tvorbu, obrazy a kresby. Navštívit ji můžete až do konce ledna.