Otto Rothmayer (1892–1966) byl žákem, spolupracovníkem a přítelem světově proslulého slovinského architekta Jože Plečnika. Pod jeho vedením se podílel na přestavbě Pražského hradu a zámku v Lánech pro prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Práce pro Pražský hrad, kterou Rothmayer vykonával po Plečnikově odchodu samostatně, se stala jeho celoživotním úkolem. Spojení učitele a žáka se projevilo i v Rothmayerově architektonickém výrazu.

Středomořská inspirace

Jože Plečnik mu zprostředkoval inspiraci středomořskou tradicí, která byla pro oba architekty východiskem. Kromě svého působení na Hradě Rothmayer navrhl několik rodinných vil, pomníků a spolupracoval i na Plečnikově kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad, který se stal neodmyslitelnou dominantou Vinohrad.

Jeho poválečná činnost byla na krátký čas spojena také s Uměleckoprůmyslovou školou. Podle jeho návrhů vzniklo mnoho interiérů pražských obchodů s textilem, výstavních a muzejních expozic a také jedno pražské dětské hřiště.

Na zahradě tvořil i Josef Sudek

Vlastní dvoupatrový dům Otto Rothmayera byl postaven mezi léty 1928–1929 v prostém stylu klasicizující moderny. Asketická podoba vily se omezuje na základní útvary kvádru a válce, který ukrývá točité schodiště. Na jeho vrcholu je malá obdélníková místnost, která sloužila jako zimní zahrada a jako vstup na plochou terasu. Interiéry vily nebyly rozlehlé, avšak všude byl kladen důraz na precizní řemeslné provedení zařízení i detailů.

Zcela zásadní bylo napojení domu na verandu a malebnou zahradu, kterou architekt sám navrhl. Ta se stala inspirací pro řadu návštěvníků včetně fotografa Josefa Sudka, který tu často pracoval.

Rodina zde žila až do roku 2008

Architekt zde společně se svou ženou, významnou textilní výtvarnicí a propagátorkou moderního životního stylu Boženou Rothmayerovou (1899–1984), vytvořil unikátní intelektuální, pracovní a umělecké zázemí. V 50. a 60. letech minulého století se zde setkával okruh podobně naladěných přátel, mezi něž patřili právě fotograf Josef Sudek, sochaři Bedřich Stefan a Hana Wichterlová a řada dalších osobností kulturního a výtvarného života.

Rothmayerova rodina žila ve vile až do roku 2008. Tehdy architektův syn pod podmínkou rekonstrukce a zpřístupnění prodal vilu Praze.

 

Podívejte se na webové stránky: http://muzeumprahy.cz/