Výstava Pocta Rychlým šípům měla premiéru na veletrhu Svět knihy v Praze ve dnech 10. - 13. května 2018. Až do konce června je teď k vidění v Galerii Lucerna ve Vodičkově ulici v Praze 1.

Expozice nabízí kolekci zbrusu nových příběhů Rychlých šípů z knihy Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství. Padesát skvělých ilustrátorů a scénáristů z Česka i Slovenska předkládají prostřednictvím svých komiksů různorodý pohled na Rychlé šípy a jejich odkaz v dnešní společnosti.

Kdo jsou Rychlé šípy?

Na výstavě kromě panelů s novodobými komiksy najdete i několik reprodukcí originálních příběhů poskytnutých Památníkem národního písemnictví a další materiály o slavném klubu a jeho historii. Původní komiks začal vycházet na konci roku 1938 a rychle si získal velkou popularitu – ze začátku ovšem vycházel pod názvem Černí jezdci. Točí se kolem chlapeckého klubu, který vede Mirek Dušín a spolu s ním ho tvoří Jarka Metelka, Červenáček, Jindra Hojer a Rychlonožka.

Kromě komiksů vyšly také knižní příběhy v tzv. trilogii ze Stínadel. Rychlé šípy jako komiks vycházely od roku 1938 do roku 1989 s vynucenými přestávkami v období nacismu a komunismu. Autorem textu byl vždy Jaroslav Foglar, kreslířem první série byl Jan Fischer, druhou sérii (období kolem pražského jara) kreslil Marko Čermák.

Výstava bude putovat

S realizací výstavy pomohla společnost Svět knihy, s.r.o. V rámci její kampaně na podporu četby knih Rosteme s knihou bude výstava v následných měsících putovat po knihovnách a dalších místech v celé České republice. Spolupořadatelem výstavy je Městská část Praha 1.