„Každá z vystavených panenek je jedinečným uměleckým dílem. Svou osobitostí a detailním zpracováním, které má ve světě dlouhou tradici, si panenky získávají tisíce příznivců, kteří se stávají jejich vášnivými sběrateli, a tak vznikají unikátní soukromé sběratelské kolekce nevyčíslitelných hodnot,“ říká Bohdana Klátilová, organizátorka výstavy.

Výstava v Lucerně bude hostit přes 160 předních umělců, ze 40 zemí z mnoha zemí Evropy, Japonska nebo USA. Českou republiku budou zastupovat umělečtí řezbáři a loutkáři a české umělecké školy.

Doprovodný program zahrne kurzy a workshopy vedené předními světovými umělci určené jak pro profesionály, tak laiky, zaměřené na ruční výrobu panenek a medvídků. „Zatímco v západní Evropě a Spojených státech mají umělecké panenky bohatou a nepřetržitou historii, v Čechách jejich tvorba skončila s rokem 1948, kdy režim tento druh umění považoval za buržoazní přežitek. Proto jsme rádi, že můžeme v rámci výstavy organizovat i tyto vzdělávací lekce, aby se čeští tvůrci mohli ve své tvorbě zdokonalovat,“ dodává Bohdana Klátilová.

Organizátoři nezapomněli ani na děti, pro které je připraven například sobotní animační koutek pod vedením lektora z ULTRAFANu.

Na výstavě bude možné si umělecká díla zakoupit a rozšířit tak svou sbírku o unikátní art doll a Teddy Bear, nebo někoho potěšit drobným vánočním dárkem.

Podrobné informace na stránkách 6. ročníku výstavy Doll Prague.