Co skrývaly depozitáře

Název výstavy Secese/Vitální umění 1900napovídá, že se představí skutečně vše, co secese v životě lidí obsáhla. „Chceme ukázat vitalitu, životní energii, která z mnoha děl vyzařuje,“ uvedl expozici jeden z autorů Radim Vondráček. Výstava představuje uměleckou i řemeslnou kvalitu secesní produkce, od šperků, oděvů přes reklamu, tapety, nábytek až po hračky a předměty denní potřeby. Na výstavě diváci uvidí kromě dobře známých exponátů také ty, které v podstatě neměli šanci vidět, protože se většinu času skrývaly v depozitářích muzea.

Tablety rozšiřují informace

Návštěvník má na výstavě k dispozici i tablety, v nichž nalezne samoobslužnou multimediální prezentaci, která rozšiřuje informace běžně dostupné na výstavách, které jsou omezeny na krátké popisky. Prezentace nabídne například trojrozměrné skeny secesních předmětů a on-line propojení s digitalizovanými fondy evropské secese ze sbírek významných evropských kulturních institucí na portálu Europeana.

Čekání na kubismus

Uměleckoprůmyslové museum Praha připravuje ještě jednu podobnou expozici. Jde o kubismus, který se chystá v Domě U Černé matky boží v Celetné ulici, který je vybudován také ve stylu kubismu. Za obě expozice, které ukážou mnohem více ze sbírek muzea, lze vlastně vděčit plánované rekonstrukci budovy muzea. To bude sice ještě příští rok otevřeno, ale postupně přesune své aktivity na dobu rekonstrukce do jiných prostor.