Za války ji poškodila puma, Rudá armáda pak například použila police knihovny z exotického dřeva na zatápění. Vila ale přežila. Později v ní sídlila baletní škola a před pětadvaceti lety se v ní rozdělilo Československo.

V letech 2010 – 2012 prošla velkou rekonstrukcí, kdy zadání znělo: navrátit dům do stavu, v jakém byl v letech 1930 – 1938, tedy v době, kdy sloužil jako rodinná rezidence rodiny Tugendhatových.

Mezi čtyřmi nejlepšími vilami světa

Tugendhat, která stojí ve čtvrti Černá Pole, je nejslavnější brněnskou vilou. A nejen to. Tento třípodlažní dům, jenž byl vybudován v letech 1929 – 1930 podle návrhu architekta Ludwiga Miese van der Rohe, patří mezi čtyři nejlepší vily světa, které zásadně ovlivnily tvorbu architektů, mimo jiné i díky (na svou dobu) nebývalému technickému vybavení.

Kromě ústředního topení tu totiž bylo unikátní vzduchotechnické zařízení s olejovými a plynovými filtry, přičemž vlhkost se řídila průchodem přes komoru s vodní sprchou. V domě také nechyběl elektrický zabezpečovací systém.

Poprvé v dějinách československé architektury byla také v privátním domě užita ocelová nosná konstrukce založená na sloupech s půdorysem kříže.

Historie, rekonstrukce, současnost

A právě architektonické řešení, historii, ale i život ve vile přibližuje výstava v Muzeu hlavního města Prahy, která nese název „Vila Tugendhat 1928 – 2013“. Je složena ze 14 ucelených tematických okruhů, které návštěvníky seznámí s historií vily v několika časových obdobích – poznají vznik domu přes jeho rekonstrukci až po úspěšnou současnost.

Informační panely jsou pak doplněny o velkoformátové fotografie, které přibližují atmosféru vily Tugendhat pomocí detailů designového nábytku, materiálů a ikonicky známých částí domu, jako je například chromové opláštění sloupu v interiéru nebo průhled pásovým oknem do zahrady vily.

Ve spolupráci s Brnem

Výstavu, jejíž součástí je i model objektu v měřítku 1:50, připravilo Studijní a dokumentační centrum vily Tugendhat Muzea města Brna jako putovní prezentaci. Podobně jako Müllerova vila v Praze přitahuje brněnská vila Tugendhat tisíce návštěvníků, kterým je během odborně vedených prohlídek umožněno vnímat neopakovatelnou atmosféru domu, dokonalou architektonickou kompozici interiérů, exteriérů a krásu přilehlé zahrady.