Vystaveno je na 130 exponátů především ze sbírek muzea. „Neexistuje prakticky žádné průmyslové odvětví, v němž by Československo v průběhu své historie nemělo výrazného zástupce. To je samo o sobě vzhledem k velikosti země a četným zvratům, jimiž ve své nedlouhé historii prošla, nanejvýš pozoruhodné,“ řekl jeden kurátorů a zároveň hlavní scénárista výstavy Jiří Hulák.

Výrobky, prototypy a modely doplňují dobové dokumentační a propagační materiály, dokumentární filmy, digitální projekce i interaktivní hry. Nechybí ani dětský koutek s ukázkou dobových hraček.

Jawa 250 i Aero L-29R Delfín

Mezi četnými exponáty je například chlouba naší motocyklové historie – čerstvě zrestaurovaná Jawa 250 zvaná kývačka v řezu. Před budovou muzea přivítá návštěvníky Kaplanova turbína, která byla rovněž součástí československého pavilonu na EXPO 58 v Bruselu.

Model dálničního mostu z konce třicátých let, o deset let mladší experimentální televizní řetězec MEVRO či komponenty našich prvních počítačů připomenou původ vymožeností pozdějších let a desetiletí. Československé vynálezy zastupuje polarograf nebo pneumatický tryskový stav.

Jedním z klíčových exponátů výstavy je letadlo Aero L-29R Delfín, které je umístěno na budově muzea. Letoun připomíná velkolepou éru československých cvičných proudových letadel, kterou zahájila sériová výroba letadel Aero L-29 Delfín v roce 1963. Letadlo Aero L-29R patří mezi 64 kusů, které byly vyrobeny pro vojenské průzkumné účely.

Doprovodné akce

K výstavě „Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět“ se uskuteční množství doprovodných akcí. Programy jsou připraveny pro všechny stupně škol, od mateřských po střední.

Lektorované programy budou probíhat ve výstavě, ale nebudou opomenuty ani významné exponáty ve stálých expozicích muzea, které s tématem souvisejí.

Každý víkend se uskuteční série komentovaných prohlídek výstavy pod vedením zkušených průvodců, které budou v rámci vstupného do muzea zdarma.

Více informací na stránkách Národního technického muzea.