Cílem výstavy je představení mladých, začínajících autorů-studentů z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě v konfrontaci s díly jejich pedagoga – slovenského ilustrátora Dušana Kállaye, který v letošním roce oslavil sedmdesátku.

Mistr knižní ilustrace

Dušan Kállay se narodil 19. června 1948 v Bratislavě, kde také absolvoval vysokou školu výtvarných umění, volnou grafiku a knižní ilustraci. Od roku 1990 na této škole sám působí. Na výstavě se představí právě studenti VŠVU.  

Kállay se věnuje volné grafice, knižní ilustraci, malbě, známkové tvorbě, spolupracoval i na animovaném filmu Pověst o lásce režiséra Kubenky. Jako ilustrátor pracoval na více než 90 knihách, mezi jeho nejznámější práce patří ilustrace k Alence v říši divů, k Velkému testamentu Francoise Villona anebo k Shakespearovu Kupci benátskému.

Ceny z domova i ze světa

Tvorba Dušana Kállaye byla oceněna významnými slovenskými i zahraničními cenami, například Cenou Hanse Christiana Andersena, kterou získal v Oslo v roce 1988. Na kontě má i  Cenu UNICEF z roku 1992 anebo cenu za Nejkrásnější známku světa z roku 2002.

Výstava ukáže, jak své umění coby pedagog předává dál – snad budou jeho žáci jednou stejně úspěšní.