Současná švýcarská architektura vzbuzuje trvalý a zasloužený zájem odborné veřejnosti po celém světě. Její specifikum spočívá v multikulturní a topografické jedinečnosti konfederace, v dobrém vzdělávacím systému a osvícené podpoře institucí i obyvatel.

Charakterizuje ji výjimečná estetická kvalita, vysoká technologická úroveň a citlivý přístup k přírodě a krajině, ať již formou udržitelnosti, nebo kontextuálního zasazení stavby do okolí.

Tři architekti, třicet ocenění

A právě švýcarský ateliér Bearth&Deplazes se svým projektem Amurs se představí v Praze. Ateliér založili v roce 1988 Valentin Bearth a Andrea Deplazes, v roce 1995 se k nim připojil jako třetí partner Daniel Ladner.

Za své stavby, u nichž Bearth & Deplazes sázejí na konstrukci, materiál a jednoduchou, avšak působivou estetiku jednoho či několika málo motivů, získali více než 30 ocenění. Např. za vinařství Gantenbein či technicky náročnou chatu Monte Rosa na Zermattu.

Pozornost vzbudila také jejich racionálně čistá a jasná přístavba Soudního dvoru k neoklasicistní stavbě (Bellinzona), expresívní betonové, ale velkoryse prosvětlené ředitelství pojišťovny ÖKK (Landquart) nebo cihlový ateliér a galerie sběratele umění (Demarktoberdorf).

 

Podívejte se na webové stránky: www.gjf.cz