Galerie Kostka vystavuje díla izraelského umělce Giliho Avissara, někdejšího rezidenta MeetFactory. Groteskní pestrobarevné masky, prapodivné převleky, které se rozprostírají po celém prostoru galerie, vytváří malý, ale spletitý vesmír.

Výstava Works by Gili Avissar připomíná kuklu motýla – něco tajemného, ve stádiu spánku, čekajícího na to, až se probudí a plně se rozvine. Na druhé straně stojí pocit chaosu a bláznivosti, kdy se věci zdánlivě vymkly kontrole. Stejně jako v Goethově příběhu o kouzelníkově učni, který v souvislosti s Avissarovou tvorbou připomíná kurátor výstavy Piotr Sikora. „Učeň je na konci příběhu zcela posedlý kouzlem a jeho silou. Není pochyb o tom, že Avissar je kouzelníkův učeň,“ komentuje nejen výstavu, ale celé dílo izraelského výtvarníka, který původně chtěl být módním návrhářem.

Ojedinělý rezidenční program

Mezinárodní rezidenční program MeetFactory byl založen v roce 2007 a je největším ateliérovým programem v České republice. MeetFactory dává k dispozici deset ateliérů, do kterých každoročně zve více než třicet výtvarných umělců, kurátorů, hudebníků, divadelních režisérů a spisovatelů.

Tito umělci jsou podporováni nejen v rámci programu MeetFactory (otevřené ateliéry, prezentace, Veřejný dům, muzejní noci, atd.) a jeho tří výstavních prostor (výstavy, performance, komentované prohlídky atd.), ale také v kontextu českých a evropských uměleckých scén.

MeetFactory je podporována grantem hl. m. Prahy.