Tanky a vojáci v rozbitých ulicích Prahy, ale především šok, zděšení, strach i vztek v tvářích lidí. Oldřich Škácha reportážním způsobem zachytil v Praze první dny okupace armádami pěti států Varšavské smlouvy, v čele se Sovětským svazem. Během 21. srpna potkal mnoho známých tváří například Pavla Bobka, Jana Kaplického a Václava Táborského, kteří se rozhodli protestovat proti agresi vojáků. Jeho snímky pak dvacet let zůstaly uzavřeny v ateliéru na Starém Městě.

Unikátní soubor fotografií z prvních dnů okupace Prahy, které vzbuzují emoce i po padesáti letech, zapůjčila ze svých sbírek Knihovna Václava Havla, která je spolupořadatelem výstavy.

Vystavené snímky doplňuje stylizovaná fotokomora s původním zařízením a fotografiemi přímo ze Škáchova ateliéru, které pořídil fotograf Petr Šálek.

Oldřich Škácha

Přední český fotograf Oldřich Škácha (1941-2014) pořídil řadu snímků osobností z československé kultury a disentu sedmdesátých a osmdesátých let, zejména skupiny kolem Pavla Kohouta a Václava Havla. S nástupem normalizace byl ale z veřejného života vyloučen a své snímky nesměl publikovat. Po Sametové revoluci se znovu vrátil se svými fotografiemi například do Lidových novin, Salonu Práva, Magazínu Mladé fronty Dnes, Reflexu a mnoha dalších. Také se stal jedním z fotografů prezidenta Václava Havla, kterého dokumentoval i po jeho odchodu z Hradu. Oldřich Škácha vystavoval po celém světě, například v New Yorku, Washingtonu, Paříži či Vídni.

Unikátní kolekce doposud nepublikovaných fotografií

Společně s výstavou Okupace 1968 probíhá v Malé síni výstava snímků z fotografické soutěže Československo - fotografie roku 68, kterou Czech Photo spolupořádá s Českým rozhlasem. Tato výstava představuje snímky, které pochází ze soukromých archivů Čechů a Slováků. Mapuje jak invazi vojsk, tak i život v socialistické společnosti.