Vystavené snímky, které jsou rozmístěné na zdech jedné části prvního patra muzea, vznikly v rámci fotografické soutěže ke kulatému výročí Kriminalistického ústavu.

12. prosince loňského roku totiž tomu bylo přesně šedesát let, kdy byl Kriminalistický ústav založen. V roce 1958 vznikl jako samostatný útvar z vědeckotechnického odboru Veřejné bezpečnosti. A od samého počátku byl konstituován jako vrcholové kriminalistickotechnické, znalecké a později i jako vědeckotechnické a metodické pracoviště.

Snímky pořízené na místě činu

Soutěž, kterou pořádal právě Kriminalistický ústav ve spolupráci s Nadací policistů a hasičů, byla určena jak samotným policistům, tak i občanským zaměstnancům Policie ČR. Nakonec se zapojilo 32 autorů, kteří zaslali na 150 fotografií. A padesát nejzajímavějších teď visí v policejním muzeu.

Snímky to jsou vskutku pozoruhodné, ani jeden neprojdete bez povšimnutí. Každý vás přiměje zastavit se a prohlédnout si ho detailněji. U některých vás napadne otázka: „Jsou přímo z místa činu?“

Ano. Expozice zahrnuje i snímky zajištěných stop ze skutečného místa, kde se stal zločin. Třeba fotografie, na níž je zachycena daktyloskopická stopa. Jde o otisk prstu, který na místě činu zanechal pachatel, jenž se vloupal do mobilheimu.

Kriminalistická technika je návyková

Obsah fotografií znázorňuje ale i práci kriminalistů. Tak třeba z jednoho snímku z černého pozadí vystupuje ruka v bílé rukavici štětečkem zajišťující stopu. A vedle ní leží krabička s inspirativním obsahem a netradičním potiskem: „Kriminalistická technika je návyková“.

Práci kriminalistů přibližuje také snímek nazvaný Antropologie. Na něm uvidíte, jak probíhá měření lidských ostatků, v tomto případě lebky.

Rentgen netopýra i paměťová stopa

Zajímavá je rovněž fotografie ženského oka, v němž se zrcadlí silueta člověka s nožem v ruce. Pod tímto snímkem nazvaným Paměťová stopa najdete popis: „Jak v nezkreslené formě zachytit paměťovou stopu? Přestože se útok násilníka vryje do paměti svědka či oběti dost silně.“

Na zdi muzea objevíte třeba i přefocený rentgenový snímek netopýra. Jak tohle souvisí s kriminalistikou? Napadne vás. Jednoduše. Netopýr byl nalezen v dílně Kriminalistického ústavu...

Při prohlídce expozice objevíte také makrofotografie z odvětví daktyloskopie, biologie, botaniky, chemie, stejně tak zajímavé fotografie zachycující oblast trasologie, balistiky nebo mechanoskopie. „Nejsou to jen snímky dokumentující místo činu, ale mnohdy máte pocit, že jde o skutečná umělecká díla, kde byste prvek kriminalistiky ani nehledali,“ vyzdvihl jedinečnost expozice náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild.

Přijďte si prohlédnout, jak vidí kriminalistiku ti, kteří s ní mají co dočinění.