„Do poslední chvíle připravoval další a další negativy, takže jsme do poslední chvíle nevěděli, co vlastně na výstavě bude. Stále říkal, a tohle by tu mělo být a tamta fotka, spousta fotografií se na výstavu prostě nevešla,“ řekla manželka Jovana Dezorta publicistka Venda Dezortová, která pomáhala s výběrem. Fascinující jsou třeba záběry proluky Myslbek, fontán na Výstavišti, oprav tramvajových tratí či různých forem pražského stěhování.

Vlasatý Janda a ti druzí

Na výstavě si mnozí uvědomí, jak ten čas letí. Je zde Petr Janda s bujnou kšticí, patnáctiletý klouček - houslový virtuóz Václav Hudeček a další a další dnešním slovem celebrity, všichni až k nepoznání mladí se těší velkému zájmu diváků. A pak je tu přehlídka kulturních ikon – Jean Paul Sartre, Radek Pilař připomínají vzhledem svého loupežníka z Řáholce, Jan Werich s Miroslavem Horníčkem a další a další. „Spousta fotografií tu není, třeba mne mrzí, že už se nevešla Kamila Moučková v rozhovoru s Janem Werichem. Tak snad příště,“ uvedla Venda Dezortová. Přítel Jovana Dezorta Vráťa Ebr totiž prozradil, že se chystá další výstava, a to na podzim.

Tajné přání sběratelů

Jovan Dezort připravuje už pár let půvabné kalendáře, kde prezentuje svoje fotografie Prahy svého mládí. Škoda, že nejsou ke koupi, protože by jistě pařily k chloubě sběratelů pragensia. Možná ale, že se veřejnost dočká oficiálního vydání některého z jeho kalendářů. Třeba tam najdeme zajímavý pohled na Stalinův pomník, první máje a další dokumenty doby.