Zájem o páru roste

Po více než 50 letech byla v Českých zemích vyrobena zcela nová parní lokomotiva. Ta poslední vznikla na počátku 60. let a zdálo se, že náš průmysl se tehdy s parní trakcí definitivně rozloučil. Rostoucí obliba nostalgických parních vlaků vyvolala u provozovatelů zájem o vhodné lokomotivy. Originální stroje jsou zpravidla nedostupné a historicky cenné, takže nelze pomýšlet na jejich opětovné uvedení do provozu.

Lokomotiva z Kolína

Řešení proto představuje jen profesionální stavba kopií těchto lokomotiv. Prvním takovým projektem u nás je lokomotiva Orenstein & Koppel na rozchodu 600 mm, která byla společností První kolínská lokomotivní, s. r. o. (www.1loco.eu), postavena podle originálních výkresů a fotografií. Je tedy nejen plně funkční, ale je i historicky věrnou kopií původního typu, který na přelomu 19. a 20. století vyráběla berlínská firma Orenstein & Koppel. Jde o typ lokomotivy, který byl rozšířen doslova po celém světě a sloužil mnoho desítek let na polních a průmyslových drahách úzkého rozchodu.

Zlaté české ručičky

Stavba této lokomotivy a především zvládnutí dávno nepoužívaných výrobních postupů představují zcela mimořádný počin jak z hlediska schopností českého průmyslu, tak i z pohledu historicko-technického. Proto je lokomotiva prezentována v Národním technickém muzeu. Jízdu repliky lokomotivy Orenstein & Koppel doprovodí komentované prohlídky a projekce ze stavby stroje.