Výstava připomíná hned několik výročí - 140. výročí od zapsání patentu Alexandra Grahama Bella, 25 let od doby, kdy do České republiky přišel internet, a 20 let od masového rozšíření mobilních telefonů u nás.

První v Praze byl podnikatel Frey

Patent Skota Grahama Bella z roku 1876 znamenal revoluci v komunikaci. U nás jsme si na první telefon však ještě museli chvíli počkat. Už v roce 1877 ale pražská firma „Dr. Houdek a Hervert“ Bellovy přístroje inzerovala.

Prvním podnikem, kde byl telefon zaveden, byl teplický uhelný důl. V Praze poprvé zazvonil 21. května 1877, kdy si podnikatel Friedrich Frey nechal telefonem spojit svůj byt a podnik ve Vysočanech.

Skutečný začátek nové éry komunikace nastal roku 1882, kdy byla zřízena první ústředna. Češi prý mimochodem původně do telefonu neříkali Haló, haló, ale Hej, hej…

Telefon Vlasty Buriana

Část této moderně pojaté výstavy je věnována historii telefonů před mobilní érou. Návštěvníci uvidí originály z poslední čtvrtiny 19. století: např. Bellův telefon z roku 1884, nebo telefon Siemensův z roku 1890, dále telefon z kanceláře Františka Ferdinanda d’Este a luxusní přístroj Priteg se slonovinovým sluchátkem, který si zahrál ve filmu Vlasty Buriana Zlaté dno a mnoho jiných lahůdek.

Historie i současnost

Jde o atraktivní hravou výstavu, která nejen mapuje historii, ale především umožňuje návštěvníkům vyzkoušet si, co všechno umí dnešní smartphony, jak nám telefony změnily život a předvídá, co ještě vývoj komunikačních technologií přinese.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ntm.cz