Jaroslav Valečka je považován za jednoho z nejvýznamnějších výtvarných umělců současnosti. Věnuje se tradičním malířským námětům, zejména krajinomalbě a figurálním kompozicím. Pro jeho obrazy jsou typické okouzlující krajiny s dalekými horizonty a magickými světelnými situacemi.

Ve své tvorbě se Jaroslav Valečka také často vrací do kraje svého dětství, které strávil v severních Čechách, v krajině Lužických a Jizerských hor. Půvabná horská krajina však ostře kontrastuje se stinnou historií někdejších Sudet, poznamenanou poválečnou výměnou obyvatelstva. Zachycuje na nich vesnice i její okolí, zanedbané statky, kostely s propadlými střechami, tajemné opuštěné továrny, masopustní masky i další.

„Jaroslav Valečka se věnuje tradičním námětům, zejména krajinomalbě a figurálním kompozicím, v poslední době však jeho obrazy hodně odbíhají od reality a tichou cestou se ubírají až někam k hranicím nevědomí. Jsou zahleděny do hloubi utajených míst, k nimž malíř přistupuje s pozorností poutníka, usilujícího o zachycení smyslu příhod, jež ho cestou potkaly a předběhly jako ve snu. Přitom objevuje stopy pohrom a tragických událostí, jež se ho sice přímo netýkají, ale také nezbavují odpovědnosti za to, že se jaksi vymkly realitě,“ přibližuje umělce kurátorka výstavy Vlasta Čiháková Noshiro.