Výstava s názvem Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800-1300., nebude navíc zcela určitě prodloužena. Důvodem jsou limitované zápůjčky, které pocházejí ze sedmi států Evropy a jsou v podstatě tím nejlepším, co lze na toto téma shromáždit. Na dvě stě padesát exponátů svezených z celého Česka a ze šesti dalších zemí dokumentuje materiální a duchovní kulturu střední Evropy.

Výstava prostřednictvím vybraných exponátů především z oblastí užitého umění, sochařství, knižní malby a architektury prezentuje vysokou duchovní a uměleckou kulturu benediktinského řádu ve střední Evropě v době raného středověku. Důraz je kladen též na dějiny středoevropských států v období raného novověku při zdůraznění nezastupitelné role benediktinského řádu během této epochy.

Výstavu uspořádala Národní galerie v Praze ve spolupráci s Akademií věd České republiky a Univerzitou Karlovou v Praze za podpory Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze, Národního muzea a Správy Pražského hradu. Náklady spojené s výstavou činí více než 11 milionů korun, z čehož podstatnou část tvoří především pojištění vystavených unikátů. Součástí výstavy je bohatý doprovodný program skládající se z přednášek, komentovaných prohlídek a workshopů. Více na http://vystava-benediktini.cz/cz/aktuality/.