Výstavou nazvanou Ze všech stran stejně krásné, ze všech stran stejně důležité se Pražanům představuje sochař, konceptuální umělec a vysokoškolský pedagog František Lesák.

Studoval kamenosochařství na Uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti, po studiu emigroval v roce 1964 do Rakouska a usadil se ve Vídni, kde studium sochařství na Vysoké škole užitých umění dokončil. V roce 1979 byl povolán jako řádný profesor pro plastické tvarování a stavbu modelů na Fakultu architektury Technické univerzity ve Vídni, kde působil do roku 2003.

Jeho díla jsou k vidění v předních galeriích - například v Amsterodamu, Stuttgartu, Minneapolis, ve Vídni, Grazu... V roce 1997 mu uspořádala přehlednou výstavu také pražská Národní galerie.

Ačkoli František Lesák žije ve Vídni, od roku 1990 pravidelně pobývá i v Praze.

Další roviny prostoru

Lesák ve svých konceptuálních dílech zkoumá odvrácenou stranu věcí. Princip mnohapohledovosti je filozofickým východiskem, ale pro umělce též fyzickým. Základem jeho konceptu je precizní měření, jako třeba v cyklu nazvaném Bonjour Monsieur Courbet, v němž si Lesák všímá polohy smeknutých klobouků postav na reálném Courbetově obrazu stejného názvu - a převádí je do dalších prostorových rovin. 

Lesákova tvorba je založena na nekonečném konceptu exaktního zkoumání subjektu i objektu umění a jeho prostředí, forem, zakládání definic a postupů přesného měření. Výsledky jeho celoživotní snahy můžete nyní posoudit v karlínské Hauch Gallery.