Výstava, která probíhá od prosince v Jízdárně Pražského hradu, je právě v polovině a unikátní exponát - Budyšínský rukopis, (nejstarší dochovaná verze Kosmovy kroniky) zapůjčilo Národní muzeum. Od restaurování v 90. letech se zpřístupňuje teprve podruhé.

To nejcennější, co máme

„Tři dny, po něž bude Budyšínský rukopis na výstavu zapůjčen, proto představují výjimečnou příležitost poznat na jednom místě a v jednom okamžiku ty nejcennější předměty, které nám dějiny zanechaly,“ uvedla Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu, který výstavu pořádá.

Co ho nahradí?

Vzhledem k fyzickému stavu zůstával rukopis dlouho ukryt před zraky veřejnosti. Po restaurování, které proběhlo v 90. letech, byl vystaven pouze jedinkrát, a to v roce 2011 na úspěšné výstavě Staré pověsti české v historické budově Národního muzea. Jeho zapůjčení na výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované vyžaduje dodržení přísných bezpečnostních a klimatických podmínek. Vitrína, v níž bude Budyšínský rukopis vystaven, však nezůstane prázdná ani po navrácení památky do Knihovny Národního muzea, nahradí jej totiž starý tisk Kosmovy kroniky z roku 1621, uložený běžně v knihovně hradu Křivoklát. Obdivovat jej pak bude možné po celou dobu výstavy, tedy do 15. března 2015 denně od 10 do 18 hodin.