Národní památkový ústav pořádá tuto výstavu ve spolupráci se Správou Pražského hradu a právě na ní se soustředí ty největší skvosty, za nimiž musí zájemci sjezdit celou republiku, aby je viděli. V některých případech, jako například u rukopisu Kosmovy kroniky, je to šance jedinečná.

Na výstavě se představí téměř 800 exponátů, mezi nimiž nebudou chybět nejcennější památky z fondů českých a moravských hradů a zámků i umělecká díla ze sbírek jiných institucí, například  Relikviář sv. Maura z  Bečova, nejstarší, tzv. budyšínský, rukopis Kosmovy Kroniky české s vyobrazením Pražského hradu z Národního muzea, Zlatý poklad z hradu Karlštejna, středověké obrazy Mistra Theodorika z Karlštejna, ale i kresbyhradních zřícenin od K. H. Máchy či automobil značky Benz Karla Schwarzenberga z roku 1913 z Národního technického muzea.

Nejde jen o výstavu

Výstava je cennější o to, že ji doplňuje celá řada nejrůznějších doprovodných programů jak pro rodiny s dětmi, tak pro školy či  pedagogy. Navíc se lze zúčastnit i různých dílen, například kovářské či  písařské. Program pro rodiče s dětmi nabízí zkoumání vybraných částí výstavy a společné objevování příběhů jednotlivých exponátů prostřednictvím dílčích aktivit. Začátek v 10 a ve 14 hodin. Délka trvání cca 90 minut.

Koordinátoři regionálních edukačních center Národního památkového ústavu připravili pro tuto výstavu sedm různých vzdělávacích programů. Jeden program bude probíhat vždy ve dvou po sobě následujících dnech a bude zopakován zhruba dvanáckrát za celou dobu konání výstavy. Programy vede lektor, délka trvání programů je 90 minut a začátek programů je vždy v 10, ve 12 a ve 14 hodin.