Výstava představuje původní českou ilustraci k dobrodružným románům německého spisovatele Karla Maye pocházející ze sbírek oddělení knižní kultury Knihovny Národního muzea.

V této kolekci originálních ilustrací, která obsahuje více než 1 200 kusů, jsou zastoupena díla výtvarníků Josefa Ulricha, Věnceslava Černého, Miloše Nováka a Karla Šimůnka. Ilustrace od většiny z nich se objevovaly zvláště v knižní produkci pražského nakladatele Josefa Richarda Vilímka ml. na přelomu 19. a 20. století, za nímž do Prahy Karel May v roce 1898 přijel. I přes bouřlivou roztržku o výši autorského honoráře s ním nakonec uzavřel exkluzivní nakladatelskou smlouvu.

Digitalizované kresby zazáří

V ilustracích ožívají příběhy ze slavných Mayových románů, které fascinují celé generace čtenářů. Kvůli nedokonalým dobovým reprodukčním technikám byly často ilustrace vytištěny v knihách nekvalitně. Dnešní digitalizační technologie nám ale umožňuje vychutnat si skutečnou výtvarnou podobu a propracované detaily originálních kreseb.

Od začátku minulého století dodnes

Návštěvník si na výstavě může prohlédnout knižní vydání děl Karla Maye v českém prostředí od počátku 20. století až do současnosti. Doplněny jsou předměty odkazující na jejich známé filmové zpracování ze šedesátých let 20. století. Výstava je určena i dětem – najdou zde totem, figuríny indiánů a další zajímavosti.

 

Podívejte se na webové stránky: www.nm.cz